V Zavodu za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon, pobudniku vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država« smo maj in junij že tradicionalno posvetili pobudi mladih za spodbujanje mentorskega povezovanja. Zaključuje se vseslovenska akcija, ki poteka pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušnje.« Odvijajo se še zadnji dogodki in otvoritve mentorskih kotičkov po Sloveniji. Akcija poteka pod okriljem Tedna vseživljenjskega učenja, ki je največja promocijska kampanja s področja vseživljenjskega učenja.

Z oblikovanjem mentorske kulture v Sloveniji lahko vidno spodbudimo izmenjavo izkušenj in medgeneracijsko sodelovanje. Dodatno mentorsko povezovanje predstavlja obliko vseživljenjskega učenja in pretoka informacij med generacijami. V to smo prepričani tudi v Zavodu Ypsilon, kjer dva meseca v letu, običajno maj in junij, že tradicionalno namenijo vseslovenski akciji »Slovenija – mentorska država«. Vseslovenska akcija se uresničuje v okviru Mentorskega programa – Uči se od najboljših, kot aktivna pobuda mladih za dvig ozaveščenosti ter informiranosti o prednostih mentorstva v korist vseh generacij.

Z mentorjem se srečuj v Mentorskem kotičku

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« se je pričela 12. maja, zaključila pa se bo 30. junija 2017. V tem času so se po celotni Sloveniji na več kot 100 lokacijah odvijale delavnice in izobraževanja ter aktivnosti ozaveščanja na temo mentorskega povezovanja, ki še potekajo. Letos so vzpostavili preko 80 novih mentorskih povezav. okviru akcije smo v Zavodu Ypsilon nadaljevali z vzpostavljanjem mreže Mentorskih kotičkov po Sloveniji.

»Iniciativa vzpostavitve mreže mentorskih kotičkov za spodbujanje mentorskega povezovanja prikazuje trajnostnostno noto vseslovenske akcije. V mentorskih kotičkih se bodo mentorski pari namreč srečevali tudi po zaključku akcije,« je inicativo predstavila Maja Ceglar, vodja Mentorskega programa – Uči se od najboljših.

Urška, udeleženka otvoritve mentorskega kotička na lokaciji v ABC Hubu v BTC Cityju je povedala, da se bo od sedaj naprej srečevala z mentorjem v mentorskih kotičkih: »Menim, da srečanje v mentorskem kotičku ponuja priložnost, da z mentorjem vzpostaviš profesionalen način dela in doseganja ciljev. Predstavlja obliko srečevanj, ki omogoča mentoriranje v spodbudnem okolju.« Lokacije Mentorskih kotičkov so v Ljubljani, Celju, Novem mestu, Kopru in Mariboru. Oglejte si jih na http://www.mentorstvo.si/.

Mentoriranje je dober izgovor, da nekoga pocukaš za rokav

V vseslovensko akcijo »Slovenija – mentorska država« je bilo vključenih več kot 50 partnerskih organizacij, s katerimi smo po vsej Sloveniji spodbujali k dvigu ozaveščenosti o pomenu ter prednostih mentorskega povezovanja in oblikovanju mentorske kulture v Sloveniji.

Podpornica in partnerica vseslovenske akcije Nina Dušić Hren, psihologinja in direktorica Zavoda Dober Stik spodbuja, da vstopite v mentorsko povezavo tudi vi: »Vstopite v mentorsko povezovanje, saj je lahko nagrajujoče. Mentorstvo je dober izgovor, da nekoga pocukaš za rokav in vprašaš, če bi bil tvoj mentor.«

Po zaključku študija potrebuješ prav mentorja

Med vseslovensko akcijo je bilo na aktivnostih v zraku vprašanje, ali je mlade težko prepričati o pomenu in prednostih mentorstva?»Tudi ko bom oddala magistrsko nalogo, moram poskrbeti, da se še naprej učim in pridobivam nova znanja. Resnično potrebujem pomoč mentorja, ki mi bo v oporo na veliki življenjski prelomnici, ter me bo usmeril pri iskanju novih priložnosti,« je z nami delila Tina, udeleženka delavnice na Zavodu RS za zaposlovanje, ki je spoznala, da potrebuje mentorja.

Miha Žefran,direktor Zavoda Ypsilon ob tem dodaja, »z mentorskim povezovanjem pridobimo tako mladi, kot starejši. Prenos znanja in izkušenj poteka vzajemno v obe smeri in vzpostavi se ‘win – win’ situacija.«

Z mentorjem je lažje začeti na delovnem mestu

Med vseslovensko akcijo smo na aktivnostih spodbujali pogovor o mentorstvu v podjetjih. Nekatera Slovenska podjetja se zavedajo pomena mentorskega povezovanja znotraj podjetja in ga vpeljujejo v organizacijsko kulturo. Izpostavljeni so bili nekateri odlični primeri mentorstva, in sicer v Steklarni Hrastnik, Palomi, Knauf Insulation, Optiwebu in hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons.

V podjetju Optiweb z mentorjem povežejo pripravnike, medtem ko je v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons z mentorjem povezan tudi generalni direktor Aleksander Valentin. »Imel sem srečo, da sem imel dobrega mentorja znotraj hotelske verige, ki me je spremljal pri najpomembnejših poslovnih odločitvah in s tem doprinesel tudi k moji osebnostni rasti.«

Vse v naravi kroži, zaokrožile so tudi izkušnje

Vseslovenska akcija »Slovenija – mentorska država« pod sloganom »Vse v naravi kroži, naj zakrožijo tudi izkušje,« je spodbudila pogovor o prepoznavanju pomenu mentorskega povezovanja. Izmenjava izkušenj in dvosmerno učenje je ena izmed ključnih prednosti mentorskega povezovanja.

»Mentor lahko na nas prenese svoje znanje in izkušnje, ki jih je dobil ob delu. Pomaga nam, da svojo pot začnemo stopničko ali dve višje,« dodajastrokovni direktor Zavoda Ypsilon Andraž Šiler.

Zaključek vseslovenske akcije »Slovenija – mentorska država« ne pomeni, da zaključujemo s spodbujanjem kroženja izkušenj. Pridružite se Mentorskemu programu – Uči se od najboljših, kot mentorji ali mentoriranci preko www.mentorstvo.si.

0 Comments

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

KONTAKTIRAJTE NAS

Trenutno nismo prisotni, lahko pa nam pošljete e-poštno sporočilo in odgovorili vam bomo nemudoma!

Sending

©2020 Mentorstvo.si spletno mesto. Izdelava FlatPixel Studio

Pravno obvestilo

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account